Natuurcoaching brengt je letterlijk en figuurlijk in beweging!

Natuurcoaching


Het gevoel hebben dat je op een kruispunt in je leven staat. Je wilt wel nieuwe stappen zetten, maar je hebt nog niet duidelijk in welke richting. Of je weet wel welke richting je op wilt, maar je blijft om een of andere manier staan. Natuurcoaching brengt je, al wandelend in de buitenlucht, letterlijk en figuurlijk weer in beweging. Het is een vorm van coaching die wandelend wordt uitgevoerd en waarbij de natuur actief wordt ingezet en als spiegel wordt gebruikt. Natuurcoaching leert je situaties van een andere kant te bekijken. Het geeft heel veel inzicht en verheldering van je situatie, waardoor je weer verder kunt.

Natuurcoaching kan mensen op weg helpen die steeds vastlopen, in herhaalde patronen vallen van klachten of in het werk of relaties tegen dezelfde dingen aanlopen. Als cliënt ga je samen met de coach op weg naar een nieuw perspectief. Tijdens de coaching sessies wordt de hulpvraag van de cliënt, al wandelend in de natuur, onderzocht. De natuur werkt rustgevend, waardoor je beter in staat bent te luisteren naar je innerlijke gevoel. Alles wat vast lijkt te zitten in je hoofd, komt, doordat je al fysiek bezig bent, makkelijker in beweging. Mensen vinden het vaak ook prettig en makkelijker om al wandelend te praten, zeker als het gaat om zaken die gevoelig of pijnlijk zijn.

Elke coaching sessie begint met stiltewandeling. Een stukje mindfullness om in het hier en nu te komen. Dat is heel belangrijk. Om van daaruit naar de huidige situatie te gaan, en het doel te onderzoeken. Al lopend en pratend wordt in een aantal coaching sessies naar een einddoel toegewerkt.

Tijdens de wandelingen wordt actief van de natuur gebruik gemaakt, om het thema, waarbij de cliënt hulp nodig heeft, zichtbaar te maken. We maken gebruik van wat de natuur laat zien en met behulp van materialen in de natuur, wordt een beeld gemaakt van wat er op dat moment aan bod komt. De natuur associeert namelijk heel gemakkelijk.

Dit alles kan gebeuren op een willekeurige of bewust gekozen plek. De natuur voelt als een extra coach erbij en dat doet echt wat. Al coachend ontvouwen de antwoorden zich als vanzelf.

Tijdens de coaching sessies kan over van alles gesproken worden; gevoelens, wensen en de belemmeringen. Samen onderzoeken we wat de cliënt echt wil en welke obstakels ze weerhoudt. We staan stil bij wat er is en zien, voelen en omarmen dat. We helpen ze bewust te maken van wat eerder onbewust was. Soms is dat best confronterend. We laten de cliënt alles doorvoelen. Als dat proces zorgvuldig begeleid wordt, zal beweging als van nature volgen: waar de client in vast zat, stroomt dan weer.

Belangrijk is dat alles vanuit de cliënt zelf komt. Als coach stellen we alleen de vragen om het process te begeleiden en brengen we de client ook naar het gevoel toe. We lopen letterlijk een poosje met iemand mee. Aan de hand van wat de client geleerd heeft, kan de client daar zelf weer verder mee.